Enkele weken terug gaf ik een presentatie met als thema ‘gezond de winter in’. Het leek me dan ook ideaal om enkele punten daaruit te verwerken in een blog.
In de winter worden we vaak geconfronteerd met koude temperaturen en kortere dagen. Dit seizoen kan een uitdaging vormen voor onze gezondheid door extra druk op onze immuniteit. Gelukkig kunnen we met o.a. goede voedingsgewoonten onze weerstand ondersteunen en vol energie de winter doorkomen. In deze blog ga ik via enkele puntjes bespreken hoe voeding onze immuniteit een extra duwtje in de rug kan geven.
Extra Energie
Het is misschien niet oninteressant om tijdens de winterperiode wat extra energie in te nemen om verschillende redenen. De winter brengt extra belasting met zich mee, en je lichaam heeft vaak wat extra (voedings)energie nodig om deze verhoogde belasting aan te kunnen. Hier zijn enkele redenen waarom een verhoogde energie-inname in de winter gunstig kan zijn:
- Thermoregulatie: Tijdens koude wintermaanden moet je lichaam harder werken om warmte te genereren en je lichaamstemperatuur op peil te houden en te beschermen tegen onderkoeling. Dit verhoogt je energieverbruik, omdat je meer calorieën nodig hebt om je warm te houden. - Versterking van het immuunsysteem: Het immuunsysteem heeft een optimale voedingsondersteuning nodig om virussen en infecties te bestrijden. Extra energie kan helpen om je immuunsysteem te versterken en je lichaam beter bestand te maken tegen de verkoudheden en griep die vaak voorkomen in de winter. - Sommige mensen ervaren symptomen van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) tijdens de winter, zoals depressie en vermoeidheid; o.a. door de donkere en korte dagen. Een goed uitgebalanceerd dieet met voldoende calorieën en voedingsstoffen kan helpen om je stemming te verbeteren en je energie te verhogen.
Het is belangrijk op te merken dat hoewel extra energie-inname in de winter nuttig kan zijn, dit niet betekent dat je onbeperkt calorierijke voedingsmiddelen moet consumeren. Het is belangrijk om te streven naar een uitgebalanceerd voedingspatroon met voedzaam voedsel dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen. Het is dus niet aangeraden om tijdens de winterperiode hele strikte diëten te volgen, maar wie bij mij langskomt zal ondertussen al weten dat gezonde voedings- en leefgewoontes meer opleveren dan strikte diëten.
Immunity Foods?
Het concept van "immunity foods" heeft de afgelopen jaren aanzienlijke aandacht en populariteit gekregen, vooral in het licht van de COVID-19-pandemie. Immuniteitsvoeding zijn voedingsmiddelen waarvan wordt aangenomen dat ze het immuunsysteem van het lichaam ondersteunen en versterken, waardoor het zich beter kan verdedigen tegen ziektes en infecties. Het idee is dat mensen door het consumeren van deze specifieke voedingsmiddelen hun algehele gezondheid en welzijn kunnen verbeteren. Enkele belangrijke aspecten van de opwinding rond immuniteitsvoeding zijn onder meer:
- Voedingsrijke voedingsmiddelen: Immuniteitsvoeding omvat doorgaans voedzame opties die van nature rijk zijn aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Hieronder vallen meestal fruit en groenten, vooral die rijk aan vitamine C (bijv. citrusvruchten), vitamine D (bijv. verrijkte zuivelproducten en vette vis) en zink (bijv. noten en zaden). - Natuurlijke remedies: Veel immuniteitsvoedingsmiddelen worden gezien als natuurlijke remedies die kunnen helpen om veelvoorkomende ziektes zoals de gewone verkoudheid of griep te voorkomen of verlichten. Ingrediënten zoals knoflook, gember en honing worden vaak gepromoot vanwege hun potentiële stimulerende eigenschappen. - Holistische gezondheid: De nadruk op immuniteitsvoeding maakt vaak deel uit van een bredere trend richting holistische gezondheid en welzijn. Mensen worden zich meer bewust van hun algehele welzijn en erkennen dat een uitgebalanceerd dieet een essentiële rol speelt bij de ondersteuning van het immuunsysteem. - Marketing en productontwikkeling: De populariteit van immuniteitsvoeding heeft geleid tot de ontwikkeling van een breed scala aan producten, waaronder immuun versterkende supplementen, functionele voedingsmiddelen en dranken. Bedrijven brengen deze producten op de markt om in te spelen op de vraag naar een verbeterde immuniteit.
Het is belangrijk op te merken dat hoewel bepaalde voedingsmiddelen en voedingsstoffen inderdaad een gezond immuunsysteem kunnen ondersteunen, er geen enkel "superfood" is dat immuniteit tegen alle ziekten kan garanderen. Een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap, stressbeheer en andere levensstijlfactoren spelen ook een cruciale rol bij het behouden van de algehele gezondheid en de functie van het immuunsysteem.
Seizoensgebonden Groenten en Fruit
In de winter is het belangrijk om te profiteren van seizoensgebonden groenten en fruit. Deze bevatten vaak meer vitamines en mineralen, omdat ze vers zijn geoogst en niet geïmporteerd moeten worden uit verre landen (wat bovendien ook positief is voor onze ecologische voetafdruk). Enkele voorbeelden van wintergroenten en fruit zijn boerenkool, pompoen, wortelen, appels en peren. Deze voedingsmiddelen zitten boordevol antioxidanten en vezels die je immuunsysteem versterken en je helpen om gezond te blijven. Op de site www.lekkervanbijons.be kan je voor zowel groenten & fruit een overzichtelijke seizoenskalender terugvinden.
Vitamine D
Vitamine D wordt in ons lichaam voornamelijk gevormd via blootstelling aan zonlicht. Tijdens de wintermaanden krijgen we minder blootstelling aan zonlicht én is de sterkte van het zonlicht te laag. Hierdoor is er verminderde opname van vitamine D via de huid en ogen, wat kan leiden tot een tekort aan vitamine D. Deze vitamine speelt een cruciale rol in het ondersteunen van ons immuunsysteem en wordt gelinkt aan een verhoogd risico op heel wat chronische aandoeningen. Eveneens heeft het een belangrijke rol in het behoud van sterke botten. Een tekort uit zich vaak in vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, depressie en dus ook een verminderde immuniteit. Om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt, kun je voedingsmiddelen zoals vette vis, eieren en verrijkte zuivelproducten opnemen in je dieet; al volstaat dit vaak niet. Het is aangeraden om preventief vitamine D in te nemen via een supplement, aangezien het ongeveer 2 maand duurt vooraleer je reserves terug voldoende opgeladen zijn na een (winter)dip. Vitamine D is een vet oplosbaar vitamine en dus neem je best en supplement in de vorm van een vetcapsule. Gemiddeld genomen wordt 2000-3000 IU/dag geadviseerd.
Hydratatie
Het is gemakkelijk om je in de wintermaanden minder bewust te zijn van je vochtinname. Door o.a. de koudere temperaturen kan het dorstgevoel een stuk lager liggen dan normaal. Bij een goed geregelde vochthuishouding zou het dorstgevoel weldegelijk een representatie moeten zijn van onze nood aan vocht. Dit systeem kan echter verstoord zijn, waardoor je ook zonder dorstgevoel best aandacht geeft aan voldoende inname van vocht. Het drinken van voldoende water is echter essentieel voor een goede gezondheid. Kies in de winter misschien eerder voor warme dranken om de vochtinname te verhogen.
Als vervanging op water kan je bijvoorbeeld kiezen voor fruitinfusies of thee. Bovendien kunnen kruidentheeën zoals gember- en kamillethee helpen bij het verlichten van verkoudheidssymptomen en het kalmeren van de geest. Het bereiden van voedzame soepen is ook een geweldige manier om je lichaam te voeden en tegelijkertijd op te warmen. Kies voor ingrediënten zoals bonen, linzen, groenten en mager vlees om je maaltijden te verrijken met eiwitten, vezels en essentiële voedingsstoffen. Soepen kunnen ook gemakkelijk van tevoren worden bereid en ingevroren, zodat je altijd een gezonde maaltijd bij de hand hebt.
CONCLUSIE Voeding speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van onze gezondheid en weerstand tijdens de winter. Door het innemen van voldoende energie via antioxidantrijke voeding, seizoensgebonden groenten en fruit, vitamine D-rijk voedsel en te hydrateren via warme dranken kun je gezond de winter doorkomen. Vergeet niet naar je lichaam te luisteren, zodat je optimaal kunt genieten van de wintermaanden én de feestdagen. Met de juiste voedingskeuzes kun je vol energie en welzijn de winter trotseren.
Comentarios